Varierad kost är viktigt för familjen

Att äta en varierad kost är viktigt för att man ska må bra, men varför är det egentligen så? Vi människor har en förmåga att producera viktiga ämnen och vitaminer själva, en vissa saker kan vi inte fixa på egen hand. C-vitamin är exempel på vad vår kropp inte kan producera själv, detta betyder att vi måste få i oss C-vitaminer på ett annat sätt, exempelvis genom att äta citrusfrukter. Att äta protein gör att vi får i oss viktiga aminosyror och fetter som vi behöver för att må bra. Förr trodde man att kött var livsviktigt, men så är det inte längre. Det finns nämligen proteiner i många saker, till exempel bönor och linser.

I övrigt innebär en varierad kost att vi får i oss både kolhydrater, fetter, vitaminer och protein. Något som vi hört mer och mer på sistone är att äta mindre kött. Detta är viktigt eftersom kött kan öka risken för cancer. Byt istället ut kött mot fet fisk så får du i dig viktig Omega3. Ett annat råd är att sluta med färdigmaten. Laga istället maten från grunden så slipper du farliga tillsatser. Ett till värdefullt tips är att äta mer frukt och grönt. Om du äter mindre kött, mer fisk och grönt och slutar att köpa färdigmat, minskar risken för farliga sjukdomar. Se till att blanda ingredienser för att få en mer varierad kost.

Fundera på om du har en varierad kost

Många av oss gillar att laga mat och försöker att medvetet laga nyttigare och mer hälsosam mat. Kanske tycker du själv att du har en varierad kost. Även om man äter frukt och grönt dagligen och försöker skära ner på fett och socker, kan det ändå vara som så att du inte har en varierad kost. Det kan betyda att istället för att alltid äta samma grönsaker till maten, kan du behöva variera mellan tomater, morötter, sparris och annat grönt. Även fisk är viktigt att få i sig flera gånger i veckan. Se över dina matvanor och försök att få en så varierad kost som möjligt så kommer du och hela din familj må bättre.

Varierad kost hjälper din kropp att fungera bra